• Αρχική σελίδα
  • Συχνές ερωτήσεις
  • Επικοινωνία
  • Νέα
  • Νευρο - Ωτοθεραπεία
  • Η Ιατρική στα μέτρα του Ανθρώπου
  • Ιπποκρατική Ομοιοπαθητική Ιατρική
  • Η Ιατρική του Μέλλοντος
  • Η Ιατρική της Ενέργειας
  • Η Ιατρική με τη ματιά του Ιπποκράτη

Νέα

Φθινόπωρο: πώς προλαμβάνουμε τις εποχικές ασθένειες

autunno

Η σωστή διατροφή για να ξεπεράσουμε τις ασθένειες που συνοδεύουν τα πρώτα κρύα

Οι ξαφνικές κλιματικές αλλαγές, με τις συνεχείς μεταβολές τις θερμοκρασίας που χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή του χρόνου υποβάλλει τον οργανισμό μας σε ένα μεγάλο στρες επαναπροσαρμογής. Επιπλέον, το πέρασμα από το ζεστό καλοκαιρινό κλίμα στο άστατο φθινοπωρινό συνοδεύεται από την επιστροφή στις σχολικές και εργασιακές δραστηριότητες, οι οποίες επιβάλλουν πολύ πιο απαιτητικούς ρυθμούς και ωράρια και που είναι πολύ μακρινοί από την αίσθηση ελευθερίας και ανεμελιάς των διακοπών.  

Δεν είναι λοιπόν σπάνιο ότι αυτή η κατάσταση δυσφορίας μεταφράζεται –τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο- σε μία μειωμένη ικανότητα αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον.

Μία κατάσταση που εκδηλώνεται με έντονη αίσθηση κούρασης, με ξαφνικά σκαμπανεβάσματα της διάθεσης και με μία δυσκολία στην χώνεψη. Κατά συνέπεια υποφέρουμε υπερβολικά από τα πρώτα κρύα.

Η μειωμένη ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μας αφήνει εντελώς εκτεθειμένους στους ιούς και τα βακτήρια. Βεβαίως, αυτοί που βάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όποιοι υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις: για εκείνους οι επιπτώσεις από τα κρυώματα, τις βρογχίτιδες και τις ιώσεις διαρκούν περισσότερο με τον κίνδυνο περαιτέρω υποτροπών και επιπλοκών.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να προετοιμαστούμε για τους κρύους μήνες διατηρώντας μία καλή κατάσταση υγείας και ευεξίας; Σε ποια όπλα μπορούμε να βασιστούμε έτσι ώστε να προλάβουμε τη γρίπη και να εμποδίσουμε την εμφάνιση παθήσεων του αναπνευστικού;

Σίγουρα το κύριο είναι να ακολουθούμε μία σωστή διατροφή, η οποία θα μας εξασφαλίσει όλα τα οφέλη που μας προσφέρουν τα εποχικά προϊόντα. Κατά πρώτον είναι πάντα καλό να ακολουθούμε μία λιτή, πολυποίκιλη δίαιτα, πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και φρέσκα λαχανικά, από τα οποία πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον  5 φορές ημερησίως: ιδιαίτερα εσπεριδοειδή, σταφύλια, ακτινίδια, κολοκύθα, μπρόκολα και λάχανα.

autunno aglio

Υπενθυμίζουμε ότι το σκόρδο και το κρεμμύδι, εκτός του ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλατα, έχουν αντισηπτικές ιδιότητες, αραιώνουν  και βοηθούν στην εξάλειψη των φλεμάτων.

autunno curry

Το κάρυ, η πάπρικα και η καυτερή πιπεριά είναι πηγές ακετυλοσαλικυλικού οξέως, μία σημαντική αντιφλεγμονώδης δραστική ουσία.

autunno limone

Μία άριστη συνήθεια είναι η βάζετε λεμόνι στο φαγητό γιατί διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου που βρίσκεται στις τροφές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε –ακόμα και στις κρύες περιόδους- τη σημασία που παίζουν τα υγρά. Εκτός από το νερό, μπορούμε να καταναλώνουμε ζεστά ροφήματα και αφεψήματα πλούσια σε βιταμίνες και φλαβονοειδή. Επίσης, οι ζωμοί και οι σούπες –αν είναι αρκετά ζεστά- δημιουργούν αγγειοδιαστολή και βοηθούν τις ερεθισμένες ανώτερες αναπνευστικές οδούς, έχοντας ρευστοποιητική επίδραση.

Για την εξισορρόπηση της βακτηριακής χλωρίδας  του στομάχου και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος συμβουλεύουμε τη χρήση προβιοτικών και πρεβιοτικών που βρίσκονται μέσα στο γιαούρτι και σε λαχανικά όπως στα φασόλια και γενικά στα όσπρια, στα καρότα, στα ραδίκια, στο κριθάρι, στη σίκαλη και στη βρώμη.

autunno cereali

Και τέλος, έχουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε: πρώτο και κύριο το ελαιόλαδο, αλλά και τα καρύδια.

autunno noci

Επιπλέον καλό είναι να προσέχετε να μην καλύπτεστε υπερβολικά, να αποφεύγετε τους υπερθερμενόμενους χώρους και να μην αμελείτε την σταθερή φυσική άσκηση.

Νέα