Από τις ΗΠΑ έρχεται η ανακάλυψη του διαβητολόγου Camillo Ricordi: από τα βλαστοκύτταρα που «δώρισαν» τα νεογέννητα προέρχεται η αγωγή που σώζει αυτούς που έχουν μολυνθεί
Camillo Ricordi στο εργαστήριό του στο Miami –
Το 100% των ασθενών κάτω των 85 ετών που είχαν μολυνθεί από τον Covid-19, όταν αντιμετωπίστηκε με ενδοφλέβιους ορούς μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων προερχόμενων από ομφάλιο λώρο, σώθηκε.
Αυτό είναι το εκπληκτικό αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε στην κλινική δοκιμή της ομάδας του Camillo Ricordi, διευθυντή του Diabetes Research Institute (Dri) and Cell Trasplant Center του Miami, η οποία εγκρίθηκε από την Food and Drugs Administration τον Απρίλιο.
Κατά τη δοκιμαστική περίοδο ο σκοπός ήταν να δοκιμαστεί επειγόντως –δεδομένου της εξάπλωσης της πανδημίας– κατά πρώτων, η ασφάλεια της πιθανής καινοτόμου θεραπευτικής αγωγής, βασιζόμενης στις γνωστές αντιφλεγμονώδεις και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες των βλαστοκυττάρων, έτσι ώστε να αξιολογηθούν – δευτερευόντως– πιθανά θεραπευτικά αποτελέσματα.
Είχαμε από καιρό διαπιστώσει σημαντικά οφέλη από τη χρήση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, ειδικά ενάντια στο διαβήτη τύπου 1, σε νεφρικές παθήσεις και στη νόσο του Alzheimer. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, όταν τα κύτταρα χορηγούνται με ενδοφλέβια έγχυση, το 95% μένει παγιδευμένο στο φίλτρο που αποτελούν οι πνεύμονες. Παραδόξως, αυτό είναι ιδανικό όσον αφορά στον κορωνοϊό. Μία διεθνής προσπάθεια με την υποστήριξη της οργάνωσης no profit «The Cure Alliance», αλλά και από ιδιώτες δωρητές, επέτρεψε την υλοποίηση μία νέας κυτταρικής θεραπείας για την αντιμετώπιση δυνητικά θανατηφόρων περιπτώσεων Covid-19 σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για μία αυστηρή προοπτική τυχαιοποιημένη και διπλά τυφλή (όταν δηλαδή ούτε οι γιατροί ούτε οι ασθενείς γνωρίζουν αν εγχύονται ή όχι τα βλαστοκύτταρα) μελέτη. Το πρωτόκολλο συνίστατο σε δύο εγχύσεις 100 εκατομμυρίων κυττάρων σε απόσταση 72 ωρών, με τη δυνατότητα αποτίμησης των πρώτων αποτελεσμάτων μόνο σε μία εβδομάδα. Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν αποδείχθηκαν απολύτως ασφαλή, χωρίς παρενέργειες που να συνδέονται με τις εγχύσεις. Τα αποτελέσματα, όμως, δείχνουν και μία σημαντική βελτίωση αναφορικά με τη διάρκεια νοσηλείας και εξιτηρίου από το νοσοκομείο‧ σε διάστημα μικρότερο των 2 εβδομάδων, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων της ελεγχόμενης ομάδας νοσηλευόταν ακόμα μετά από 4 εβδομάδες.
Το ποσοστό επιβίωσης ήταν μεγαλύτερο του 90% σε ασθενείς όλων των ηλικιών, συγκριτικά με μία τιμή κατώτερη του 50% της ομάδας που δεν έκαναν αυτές τις εγχύσεις.
Είναι σε φάση κλινικής δοκιμής η ΙΙ φάση που θα περιλαμβάνει 100 ασθενείς και τη συνέργια κέντρων της Β.Αμερικής, Βραζιλίας, Ιταλίας, Αργεντινής, Κολομβίας και Χιλης, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του πρωτοκόλλου. Επίσης, χάρις στη χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Nabtu, North American Building Trades Union, θα δημιουργήσουμε μία τράπεζα ήδη έτοιμων μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων ως κρυοσυντηρηθέντες δόσεις, για να συντομεύσουμε τους χρόνους χορήγησης. Ξεκινάμε έτσι και την ΙΙΙ φάση, που αποβλέπει στην εξάπλωση και διανομή του «προϊόντος».
Το τεράστιο input που δόθηκε από τη χρήση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων θα επιφέρει οφέλη και σε πολλές άλλες κατευθύνσεις της έρευνας. Για παράδειγμα, στην Κίνα -που είναι ο βασικός συνέταιρός μας- στις έρευνες για τα βλαστοκύτταρα στις μεταμοσχεύσεις των νησιδίων του παγκρέατος. Θα αντιμετωπίσουμε, επίσης, τις βαριές περιπτώσεις Covid-19 με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Alzheimer και υπάρχει στο πρόγραμμα και το Parkinson. Θα ήθελα να υπογραμμίσω το κόστος αυτής της θεραπείας: από έναν ομφάλιο λώρο ενός υγιούς νεογέννητου μπορούμε να λάβουμε 10 χιλιάδες θεραπευτικές δόσεις βλαστοκυττάρων.
Βεβαίως. Οι παράγοντες κινδύνου από τον κορωνοϊό είναι οι ίδιοι με εκείνους των αυτοάνοσων και των χρόνιων σχετικών με το γήρας νοσημάτων. Δεν υπάρχει θεραπεία χωρίς πρόληψη. Οι ουσίες που ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, όπως Ωμέγα-3 λιπαρα, πολυκφαινόλες, βιταμίνη D, γαλακτοφερίνη, κερκετίνη και κ.ά. είναι οι ίδιες που βοηθούν να αντισταθούμε στον κορωνοϊό. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε το πρόγραμμα 'The Batman Project' (www.fit4pandemic.com) για να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τις νυχτερίδες που σε 70/80 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης έχουν αναπτύξει μία τεράστια αντοχή στους ιούς, ερευνώντας καλύτερα ορισμένες τροφές και άλλους προστατευτικούς παράγοντες για να τους ενσωματώσουμε στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.
Πηγές : European pharmaceutical review